NAUJIENA! KAKĖS MAKĖS LEDINUKAS - VITAMINUKAS! PAGALIAU IR SU SALDAINIU GALI BŪTI LINKSMIAU!

Kalcis mūsų kaulams

Gamta mums davė dvi stiprias kojas, tvirtas rankas, tiesų stuburą, tačiau kartais neatlaikome žemės traukos ir virstame, o tada lūžta kaulai. Kad būtume stiprūs, reikia pakankamai kalcio.
Kodėl kaulai lūžta? Juk turėjome būti gražūs ir sveiki. Gal todėl, kad pritrūksta statybinės kaulų medžiagos, vadinamos kalciu? Apie tai, kuo šis mineralas mums naudingas, kalbamės su gydytoja terapeute Vida Kleziene, konsultuojančia osteoporoze sergančius pacientus.
 
Kai trūksta kalcio
Vaikams blogai auga dantys, o išdygę greitai pradeda gesti. Iškrypsta stuburas, vaikai nustoja augti, gali susirgti rachitu. Trūkstant kalcio, lūžta kaulai, trupa nagai – taip gali atsitikti ir kūdikiams, ir pagyvenusiems žmonėms. Dėl kalcio stokos gali susilpnėti imunitetas. Tada tampame nebeatsparūs peršalimo ligoms ir alergijai. Vargina lūpų pūslelinė, netgi atsiranda mažakraujystė. Dėl kalcio trūkumo gali atsirasti raumenų mėšlungis, trūkčiojimas, sąnarių skausmai, mieguistumas, gali užkietėti viduriai.
Kalcis ypač yra svarbus nėščioms moterims. Juk kūdikio kaulams formuotis jo reikia kur kas daugiau. Kai trūksta kalcio, nėščiosioms genda dantys. Motinų dejonėse, kad kiek¬vienas vaikas atėmė po vieną dantį, yra daug tiesos.
 
Ar padeda judėjimas?
Kaulai turi gauti nemažai darbo – tik tada jie sukaups pakankamai kalcio. Judėti svarbu ir dėl to, kad kalcio atsargų kauluose nesumažėtų. Jeigu tik sėdėsime, gulėsime ir važinėsime automobiliais, vadinasi, nepasinaudosime gamtos duota galimybe judėti.
Tada gamta mūsų nesupras – kaulai pagalvos, kad jie mums jau nebereikalingi. Iš tiesų kam stengtis tą žmogų kilnoti, jeigu iš vietos į vietą jis nuvažiuoja mašina? Kas nereikalinga, greitai nustoja funkcionuoti. Tai supratę mūsų kaulai atiduos visas kalcio atsargas ir jo daugiau nebekaups.
Todėl reikia kuo daugiau judėti – vaikščioti, bėgioti, važinėti dviračiu. Tinka bet kokie pratimai, kuriais atsiplėšiame nuo žemės paviršiaus. Juk tam ir yra kaulų sistema. Papildyti kalcio atsargas nėra taip paprasta, o prarasti – labai lengva.
 
Kas organizme naikina kalcį?
Labiausiai kenkia kava, alkoholis ir cukrus – mikroelementas kalcis yra linkęs prisijungti prie šių produktų ir iškeliauti iš mūsų organizmo, susilpnindamas kaulus ir dantis. O tam, kad kalcio atsargas vėl susigrąžintume, reikia pakankamo vitamino D kiekio. Paprastai 75 kg sveriantis žmogus turi 1 kg kalcio. 99 proc. viso mūsų kalcio yra kauluose ir dantyse, o 1 proc. – kraujyje ir audiniuose.
Tačiau nebūna taip, kad visą laiką turėtume vienodą kiekį kalcio – jis kauluose tai sukaupiamas, tai vėl jo netenkame. Jeigu šio mikroelemento nepakankamai gauname su maistu arba netenkame jo gerdami pernelyg daug kavos ar alkoholio, organizme atsiranda kalcio deficitas.
Tokiu atveju kraujas kalcio pasiima iš kaulų ir dantų. Suaugusių žmonių kaulų audinys atsinaujina kas 7–10 metų, vaikų – kas 2 metus. Mes manome, kad esame tokie patys, tačiau iš tiesų taip nėra. Pasikeitimų būna ne tik psichologinių, jie vyksta kiekvienoje mūsų fizinio kūno ląstelėje.
 
Kaip papildyti kalcio atsargas?
Reikia gerti pieną, valgyti sūrio, varškės. Daugiausia kalcio turi riebi varškė, sumaišyta su šaltalankių uogomis ir medumi. Šaltalankių uogos turi būti natūralios, be cukraus – juk cukrus kalcį naikina. Dėl tos pačios priežasties nereikėtų valgyti saldžių, parduotuvėje pirktų sūrelių. Patys geriausi produktai – kaimiška varškė, natūralios uogos ir medus, žaliosios daržovės, jūros produktai.
 
Ar žinote, kad:
• žmogaus kauluose yra 1 kg kalcio, organizmo audiniuose – 4 g, kraujyje – 0,4 g (99 proc. kalcio yra kauluose);
• maždaug dvidešimtaisiais gyvenimo metais formuojasi 97 proc. kaulo audinio;
• suaugusių žmonių kaulinis audinys visiškai atsinaujina per 7–10 metų, vaikų – per 2 metus;
• saulė yra pagrindinis vitamino D šaltinis, kuris būtinas kalcio rezorbcijai iš žarnyno;
• teniso žaidėjų raketę laikančios rankos kaulinis audinys yra 30 proc. tankesnis negu kitos rankos;
• bėgikų stuburo slankstelių kūnų kaulinis audinys yra tankesnis;
• kosmonautai netenka dalies kaulų masės, nes kosmose neveikia žemės traukos jėga;
• šuoliukai vietoje (maždaug 50 šuoliukų per dieną) gali padidinti priešmenopauzinio amžiaus (40–55 metų) moterų kaulų tankį.


Šaltinis: DELFI
Nuoroda: https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/kad-iveiktume-zemes-trauka-reikia-kalcio.d?id=24000865